Ti kroner på minstelønna og servicekontor for akkord.

Publisert: 
6.4.2022
Foto: 

Minstelønna i byggebransjen stiger til 230,00 per time, det gis et generelt tillegg på kr 4,- per time og det etableres et partssammensatt servicekontor for akkord. Dette var de viktigste resultatene av lønnsoppgjøret på Fellesoverenskomsten for Byggfag. Protokollen ble signert i dag, etter mange timers mekling på overtid.

Det generelle tillegget på fire kroner per time, som frontfaget forhandlet seg fram til i forrige uke, vil også gjelde for byggfagene. Tillegget vil gjelde fra 1. april. Minstelønna for fagarbeidere vil gå opp fra 220,- til 230,- kr per time. For ufaglærte med mer enn ett års bransjeerfaring blir den nye satsen 216,- og for de med under ett års bransjeerfaring blir det 207,40. Akkordene får også påslag.

Ved siden av det økonomiske var det spørsmål rundt akkorden som bød på de største vanskelighetene i forhandlingene, men det endte opp med enighet om at partene i fellesskap skal opprette og finansiere et servicekontor for akkord. Dette kontoret skal bidra til å fremme akkord som lønnssystem"gjennom kompetanseutvikling og rådgivning, samt videreutvikling, forenkling og digitalisering av akkordlønnssystemet." -Dette er et veiskille for utbredelsen av akkord, sier Joachim Espe, leder av Bygningsarbeidernes fagforening og deltaker i forhandlingsdelegasjonen.

Partene er enige om at akkord er et hensiktsmessig lønnssystem og det er en felles intensjon om å øke bruken av akkord i bedriftene.

Oppgjøret er anbefalt av en enstemmig forhandlingsdelegasjon. Uravstemning er 5 mai.

Les flere nyheter