Styrk og utvid seriøsitetsmodellene – avvis ESAs angrep!

Publisert: 
25.8.2020
Foto: 
Brage Aronsen

ESA (EFTAs overvåkningsorgan som kontrollerer at EFTA-landene følger EØS-avtalen) angriper norske regler mot sosial dumping. Bygningsarbeidernes Fagforening tar i samarbeid med Tømrernes Fagforening, Heismontørenes Fagforening, Elektromontørenes Fagforening og LO i Oslo initiativ til fanemarkering mot ESA tirsdag 8. september.

Årsmøtet i Bygningsarbeidernes Fagforening vedtok følgende uttalelse om angrepet på seriøsitetsmodellene:

Kriminelle foretak har fått offentlige byggeoppdrag for 30 milliarder kroner de siste 4 årene, viser en rapport fra ­Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter. Byggebransjen er en arena for sosial dumping, og offentlige byggeplasser er intet unntak. Denne situasjonen har oppstått ved at useriøse aktører får bruke kriminalitet og dårlige arbeidsvilkår som konkurransefaktor, og ved at større deler av bransjen i økende grad konkurrer på lav lønn framfor ­produktivitet og fagkompetanse. Mange norske kommuner har forsøkt å jevne ut denne ulike konkurransen ved å ­innføre innkjøpsordninger som skal gavne de seriøse anbyderne gjennom å sette krav til fagkompetanse, lærlinger og faste ansettelser.

Oslomodellen, Telemarksmodellen og så videre, har vært blant de viktigste verktøyene mot kriminalitet, useriøsitet og sosial dumping, men ordningene blir nå utsatt for angrep fra flere kanter, med begrunnelse i EØS-regelverket.

Kommunenes Sentralforbund har tidligere i år forsøkt å så tvil om lovligheten i seriøsitetsbestemmelsene gjennom et bestillingsverk fra advokatfirmaet Wiersholm. Dette har ført til at flere kommuner har satt innskjerping av regelverket på vent. Wiersholm-rapporten begrunner sin kritikk av modellene med EØS-avtalens konkurranseregler.

I sommer har EFTAs kontrollorgan ESA opprettet sak mot Norge. ESA hevder norske bestemmelser om bruk av maksimalt to ledd i leverandørkjeden, som et verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet, ikke i pakt med EU-direktivet om offentlige anskaffelser.

Dette er å gå til frontalangrep på fagbevegelsen og kommune-Norge. Det må være lov til å stille krav om at det skal være lov og orden og gode arbeidsplasser på kommunale byggeplasser!

Årsmøtet i Bygningsarbeidernes fagforening 19. august 2020 reagerer sterkt på disse utspillene og tar initiativ til en fanemarkering 8. september kl 14 utenfor Fiskeri- og næringsdepartementet i Kongens gate 8.

Fanemarkeringen finner sted 8. september kl 14 utenfor Fiskeri- og næringsdepartementet i Kongens gate 8.

Les flere nyheter