Fagstoltheten er viktig!

Publisert: 
7.1.2022
Foto: 

I løpet av 2022 vil Bygningsarbeidernes fagforening arrangere kurs i fagteori i flere av våre fag. Allerede i januar vil vi starte opp med kurs i rørleggerfaget og betongfaget og, i samarbeid med Tømrer og byggfagforeningen, også i tømrerfaget. Dette er kurs som vil forberede deltakerne til å avlegge eksamen i fagteori i de enkelte fagene, noe som er første skritt på veien til fag- eller svennebrev. Mange av våre medlemmer har allerede tatt privatisteksamen. Vi har møtt Donatas Sukys, som jobber i JM Norge med alt fra montasje til forskaling.

-Hvor kommer du fra, Donatas?

-Jeg kommer fra Litauen, hvor jeg hadde utdannelse som bygningsingeniør, men nå i høst passerte jeg fem års erfaring fra betongfaget i Norge. Jeg har jobbet i JM Norge siden mai 2019 og før det jobbet jeg i et annet firma med montasje av betongelementer.

-Gikk du noe kurs i yrkesteori?

-Nei, jeg meldte meg opp til skriftlig eksamen innen fristen og leste meg opp på egenhånd. Men det er klart at det hadde vært en fordel å gå på kurs dersom tilbudet hadde vært der. Jeg fikk tak i eksamensoppgavene fra tidligere år og prøvde å øve meg på dem.

-Det er jo en metode som vi kommer til å bruke på kursene våre også. Hvordan var selve eksamen syns du?

-Siden jeg hadde studert gamle eksamener var det lett å kjenne igjen oppgavene fra tidligere år. Og så spiller det en god rolle at man har tidligere erfaring. Vi fikk om konstruksjon av dekker på vår eksamen, og det er jo noe jeg gjør mye av til daglig i jobben min. Det gjorde jo eksamen lettere.

-Vi må jo gratulere deg, for du fikk jo en kjempegod karakter!

-Ja, jeg fikk en femmer, og det var litt overraskende, for jeg syns jeg fikk litt dårlig tid på slutten. Jeg var sistemann som forlot eksamenslokalet.

-Og nå står selve fagprøven for tur?

-Nå har arbeidsgiveren min, JM Norge, ballen. Jeg skal først ut i pappapermisjon, men så regner jeg med å ta den praktiske prøven på en av våre byggeplasser. Jeg tenker det blir før ferien en gang.

-Vi ønsker deg lykke til! Men hvilke fordeler ser du ved å bli fagarbeider?

-Det viktigste er faktisk fagstoltheten. Nå har jeg papirer som jeg kan vise fram på at jeg kan et fag. Det er jeg veldig stolt av! Og så betyr jo lønna mye. Det er jo både motiverende og stimulerende å få like mye betalt som faglærte.

Les flere nyheter